Sky Gods – The price of our love of flying

Sky Gods – The price of our love of flying

21 oktober 2022 - 21 oktober 2022
20.00 uur - 22.00 uur

  • Organisatie: Pakhuis de Zwijger
  • Inschrijven bij: https://dezwijger.nl/programma/sky-gods-the-price-of-our-love-of-flying

Pakhuis de Zwijger vertoont op 21 oktober de film ‘Sky Gods’ The price of our love of flying. Aanvullend volgt een debat met o.a Schiphol, de Nederlandse Luchtverkeersleiding, Havenbedrijf Amsterdam, TU Delft, KLM en carbon neutral group. Wil je erbij zijn? Reserveer je plek via: https://dezwijger.nl/programma/sky-gods-the-price-of-our-love-of-flying

Sky Gods – The price of our love of flying

Vliegtuigen zijn voor ons zoals goden. Ze zijn magnifiek, ze trotseren de zwaartekracht, afstand, tijd, en de eenzaamheid, maar ze komen ook met een prijs. In de film ‘Sky Gods’ onderzoekt klimaatjournalist Bernice Notenboom welke keuzes wij moeten maken om groener te reizen en hoe de luchtvaartsector zal moeten veranderen om te verduurzamen. Hoe denkt de industrie dit te realiseren? Na de filmvertoning volgt er een debat met duurzame experts uit de luchtvaartindustrie waaronder Schiphol, KLM, Neste, de Nederlandse Luchtverkeersleiding, Havenbedrijf Amsterdam, TU Delft en Carbon Neutral Group.

Sky Gods gaat over verandering en keuzes die we moeten maken om de luchtvaart te verduurzamen. Minder dan 10% van de wereldbevolking heeft ooit in een vliegtuig gezeten, toch waren er in 2019 vier miljard luchtreizigers en de verwachting is dat dit aantal binnen 17 jaar zal verdubbelen. Het zijn daarom vooral de frequent flyers die de vluchten vullen. Onze liefde voor vliegen komt met een prijs, het energiegebruik en de CO2 uitstoot is gigantisch.

Oplossingen

Easy Jet compenseert de CO2-uitstoot van haar passagiers door bomen te planten terwijl Airbus inzet op waterstof. In de nasleep van de pandemie viert de ontwikkeling en productie van duurzame brandstof (SAF’s) hoogtij omdat die onmiddellijk in de vliegtuigen gebruikt kunnen worden. Helaas blijft de productie van duurzame brandstoffen ruimschoots achter bij de vraag, het beslaat slechts 0,1 % van de totale beschikbare brandstof.

Bernice Notenboom neemt de kijker mee in de drukke luchtverkeerstoren van Schiphol, bezoekt Lanza Tec in Chicago waar brandstof uit micro-organismen wordt gemaakt, praat met wetenschappers die zweren niet meer te vliegen, bezoekt een bomencompensatie project in Spanje, en provoceert de CEO van Easyjet om de prijzen te verhogen.

Menselijk gedrag

Sky Gods brengt een fascinerend, visueel en onbekend verhaal, maar biedt ook oplossingen. En we zullen zien dat de beslissingen niet alleen neerkomen op technische hoogstandjes, maar ook op de moed van de menselijk wilskracht.

Terug naar agenda

Sky Gods – The price of our love of flying

Piet Heinkade 179, Amsterdam, Netherlands