Nature Bit Dark Sky op Texel

Nature Bit Dark Sky op Texel

30 oktober 2021 - 30 oktober 2021
14.00 uur - 23.45 uur

  • Organisatie: IVN
  • Inschrijven bij: IVN
  • Kosten: 24 euro

Nature Bit Dark Sky op Texel

Heb jij je weleens afgevraagd hoe donker het in Nederland kan zijn? En of al dat nachtelijke licht meer doet dan alleen de sterrenhemel verbergen? Kom dan naar een van de weinige plekken van Nederland waar je op een heldere nacht nog de Melkweg kan zien en leer meer over wat licht en duisternis doet met mens en natuur.

Meer dan 80% van de wereldbevolking leeft onder een zogenaamde “sky glow”. Deze nachtelijke lichtuitstoot zorgt voor vele negatieve effecten op het welzijn van mens en dier, zoals de verstoring van slaapritmes en desoriëntatie van trekvogels. Gelukkig worden ook steeds meer mensen zich hier bewust van. Er worden steeds meer initiatieven ontwikkeld om lichtvervuiling tegen te gaan, net als op Texel. Hier hanteert de gemeente nu het standpunt: licht waar het moet, donker waar het kan.

Wat ga je leren?
Je gaat leren over de natuur in de nacht, de effecten van lichtvervuiling op de natuur en de verschillen hierin, tussen Texel en het vaste land. Je zal meegenomen worden op een avondexcursie door de Duinen van Texel, waarbij je het in het donker je zintuigen op scherp zal zetten om de natuur te ervaren. Als het weer meezit ben je uitgenodigd om daarna de sterrenhemel te komen bezichtigen bij de Texelse sterrenwacht. Vervolgens kun je op de zondagochtend op vogelexcursie gaan en leren over Texel als vogeltrek eiland.

Programma is met overnachting, dus eindtijd is eigenlijk 14.00 uur op de zondag 31 oktober.

Aanmelden via IVN

Terug naar agenda

Nature Bit Dark Sky op Texel

Hemmerweg 21, 1797 RC Den Hoorn, North Holland, Netherlands