KennisCafé: Ongeremd de rem op aardgas

KennisCafé: Ongeremd de rem op aardgas

7 april 2022 - 7 april 2022
15.00 uur - 16.30 uur

  • Organisatie: Friese Milieu Federatie

KennisCafé: Ongeremd de rem op aardgas.
Hoe krijgen we iedereen mee?

 

De Rijksoverheid heeft het streven uitgesproken om in 2050 alle huizen in Nederland aardgasvrij te maken. Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Om dit te bereiken, is er veel verandering nodig op technisch gebied, maar zeker ook op sociaal gebied. Zonder de medewerking van bewoners, komen we er niet. Onderzoek maakt duidelijk dat ook zij zich steeds meer zorgen maken over het klimaat.

Ondanks het groeiend besef over de gevolgen van de opwarming van de aarde, vinden ze het lastig om keuzes te maken die dit tegengaan. Wat zijn hun belangrijke drijfveren, waarden en weerstanden en hoe kunnen we dit op zo’n manier gebruiken dat ook zij enthousiast worden van een aardgasvrije provincies? In het online KennisCafé, dat de Friese Milieu Federatie (FMF) in samenwerking met Energieteam Fryslân en Participatiecoalitie organiseert, gaan twee experts van TNO en Hogeschool van Amsterdam hierop in. Het KennisCafé vindt plaats op donderdag 7 april vanaf 15:00 uur.

Aanmelden KennisCafé

De experts:

Reint Jan Renes, Gedragswetenschapper: ‘Het klimaat verandert: hoe zit het met ons gedrag?’
Steeds meer mensen maken zich zorgen over het klimaat, maar we maken nog niet massaal klimaatvriendelijke keuzes. We vinden schone lucht heel belangrijk, maar laten niet graag de auto staan. We omarmen het circulaire gedachtengoed, maar scheiden nog te weinig ons afval. Ondanks de stijgende zeespiegel zijn we dol op goedkope vliegvakanties. Waarom leidt een groeiend besef dat de aarde – door ons handelen – opwarmt amper tot een verandering in gedrag? Tijdens zijn presentatie gaat Reint Jan met ons in gesprek over de psychologie van duurzaam gedrag en over de vraag waarom het voor veel mensen zo lastig is hun gedrag aan te passen – én bespreekt hij wat volgens de inzichten van gedragswetenschap mogelijk kan helpen.

Renee Kooger, Onderzoeker bij TNO: ‘Energie krijgen van de warmtetransitie: samen met bewoners op weg naar aardgasvrij wonen’
Gemeentes hebben de belangrijke, maar ook lastige taak om te zorgen voor duurzame, aardgasvrije wijken en woningen. De mate van begrip voor en samenwerking met bewoners heeft veel invloed op de snelheid en het succes van de lokale warmtetransitie. Maar hoe pak je dit als gemeente goed aan? Wat zijn wensen en behoeftes van bewoners en waarvan is dat afhankelijk? Hoe kun je als gemeente hier het beste op inspelen? En hoe kunnen bewoners en gemeente elkaar zien als waardevolle partners in plaats van tegenstanders? Renee Kooger vertelt over de resultaten van het meerjarige onderzoek van TNO naar participatie in de warmtetransitie, waarbij de focus ligt op praktische adviezen en tools om direct mee aan de slag te gaan.

Meld je aan en praat ook mee!
Heb jij ook een vraag voor Renee Koger of Reint Jan Renes? Via de chat is er voldoende mogelijkheid om mee te praten en vragen te stellen. Meld je nu direct aan!

Aanmelden KennisCafé

Waar: YouTube & Facebook FMF
Datum: Donderdag 7 april
Tijd: 15:00 – 16:30 uur
Deelname: gratis

 

Met medewerking van:

            

Terug naar agenda

KennisCafé: Ongeremd de rem op aardgas

Friesland, Netherlands