Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Van wie is het strand?

Van wie is het strand?

Van de gemeenten,  of van de politieke partijen die het 4 jaar in de gemeenteraad voor het zeggen hebben? Van het grote publiek dat tot nu toe overal langs de kust recreëert? Van slimme projectontwikkelaars en verhuurders die strandhuisjes bouwen en exploiteren?

Onlangs publiceerde de Volkskrant een groot artikel over het oprukken van strandhuisjes langs de Zeeuwse kust. Maar de geschetste wildgroei ligt in Noord-Holland ook op de loer. Naast de huisjes in Wijk aan Zee, Castricum aan Zee en Julianadorp zijn er plannen voor:

  • 25 nieuwe huisjes van Landal Greenparks bij Julianadorp (totaal 90).
  • Realisatie van 70 – 100 huisjes langs de Hondsbossche en Pettemer Zeewering.
  • Lobbywerk van een ondernemer voor 30 – 50 huisjes bij Groote Keeten
  • Onbekend aantal vergunningen in Bergen voor verblijfsrecreatie in Camperduin.

Bij de ontwikkelingen in Julianadorp blijft de verhuur nog steeds achter bij het aantal huisjes dat is vergund en de huisjes  bij Groote Keeten in de gemeente Schagen passen niet in het bestemmingsplan.

Aantasting van de publieke functies van ons strand als open, toegankelijk landschap met ruimte voor recreatie voor iedereen vraagt om duidelijk beleid. Dat moeten we niet overlaten  aan individuele gemeenten. Naast de veiligheid van onze kust staat het algemeen belang soms haaks op het individuele belang.

Strandbebouwing zonder duidelijk kader is een reële bedreiging  voor de unieke en waardevolle eigenschappen van strand en duinen. Het huidige ruimtelijk kader en de bestaande wetgeving is in de ogen van de Milieufederatie Noord-Holland onvoldoende om die unieke kwaliteiten te beschermen. Een provincie brede visie op bovenlokaal niveau is dringend nodig.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF