Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Bescherm de kust

Bescherm de kust

Kustlandschap hoog gewaardeerd

Meld bouwplannen! Weet jij waar de kust op de Zeeuwse, Zuid-Hollandse, Noord-Hollandse, Friese of Groningse kust of eilanden wordt bedreigd door bouwplannen? Bijvoorbeeld door de realisatie van strandhuisjes, vakantieparken of hotels? Check de kaart hieronder en laat het ons weten als je andere plannen kent, of meld je actiegroep aan!

Meld bouwplannen!
Weet jij waar de Zeeuwse, Zuid-Hollandse, Noord-Hollandse, Friese of Groningse kust of eilanden worden bedreigd door bouwplannen? Bijvoorbeeld door de realisatie van strandhuisjes, vakantieparken of hotels? Check de kaart en laat het hier weten als je andere plannen kent, of meld je actiegroep aan!

Het kustgebied in Nederland is bijzonder. Wie houdt er niet van de rust, ruimte en ongereptheid van het Nederlandse kustlandschap? Het kustlandschap behoort tot een van de hoogst gewaardeerde landschappen van Nederland. Ook is de natuur er prachtig en van grote internationale waarde. Dit vormt voor een belangrijke deel de aantrekkingskracht van dit gebied voor het toerisme en de economie.

Verantwoordelijkheid gemeenten

De bouwplannen voor het kustgebied zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd. Doordat het Rijk provincies en gemeenten verantwoordelijk maakt voor de kust, dreigt een overkoepelende visie op het totale landschap te verdwijnen. De natuurorganisaties maken zich zorgen over een wildgroei aan bouwplannen en de consequenties voor het open, ongerepte landschap en de daarmee gepaarde natuur.

Sinds het Rijk het landschapsbeleid heeft losgelaten, ligt de verantwoordelijkheid primair bij de provincies. Zij leggen op hun beurt slechts geringe beperkingen op aan gemeenten voor het toestaan van ontwikkelingen. De bescherming van het kustlandschap ligt daarmee voor een groot deel in handen van gemeenten. Maar juist de gemeenten maken hun afwegingen uitsluitend op lokaal niveau. Een overall visie ontbreekt waardoor projectontwikkelaars hun slag kunnen slaan.

Word Baywatcher en bescherm de kust! Word baywatcher en teken voor een veel betere bescherming van onze Nederlandse kust. Moedig het Rijk en de provincies aan het landschap van onze prachtige kust te behouden!

Word Baywatcher en bescherm de kust!
Word baywatcher en teken voor een veel betere bescherming van onze Nederlandse kust. Moedig het Rijk en de provincies aan het landschap van onze prachtige kust te behouden!

Lees meer

Partners

NatuurmonumentenNatuur en Milieufederatie Zuid-HollandZMf (Zeeuwse Milieufederatie)Het Zeeuwse LandschapZuid-Hollands LandschapStichting DuinbehoudWereld Natuur FondsDe WaddenverenigingLandschappenNLLandschap Noord-HollandVogelbescherming NederlandVereniging Kust & ZeeStichting De NoordzeeNatuur en Milieufederatie Noord-HollandMilieufederatie FrieslandNatuur en Milieufederatie Groningen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF