Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is hét publieksevenement waar wij het belang van een donkere nacht voor natuur en mens vieren. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen in Noord-Holland de vele evenementen, op de laatste zaterdag van oktober, zoals nachtwandelingen en vaartochten door polder, bos en duin. Bij Volkssterrenwachten staan de kijkers klaar en vleermuizen, nachtvlinders en uilen geven een kijkje in hun nachtleven…

Doet u dit jaar ook weer mee?

In de Nacht van zaterdag 27 oktober organiseren de Natuur en Milieufederaties, voor de 14e keer de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht worden door het hele land weer honderden nachtelijke activiteiten georganiseerd waarbij deelnemers de schoonheid van de nacht kunnen ervaren. Ook doven veel gemeenten en bedrijven aanlichting van gebouwen en bruggen en laten bekende landmarks de lampen uit. Doet jullie organisatie dit jaar ook weer mee? Meld uw activiteit nu alvast hier aan op de website. We nemen geregeld de lijst met activiteiten mee in de verdere communicatie rondom de Nacht van de Nacht. Vincent Bijlo, Andre Kuipers, Marga Hoek, Anita Witzier, Maurits Groen en Govert Schilling zijn enkele van de ambassadeurs van de Nacht van de Nacht.

Organiseer een activiteit

Vorig jaar deed een recordaantal organisaties en bezoekers mee aan de Nacht van de Nacht. Er werden 500 activiteiten georganiseerd en voor het eerst doofden 10 gemeenten de openbare verlichting in straten. Als organisatie kunt u uiteenlopende activiteiten organiseren: van klein tot groot, voor jong tot oud. Van met z’n tienen in het donker sterrenkijken tot theatrale duinwandelingen met meer dan 1000 bezoekers. Niet alleen draagt u bij aan verduurzaming van ons leefmilieu, uw bedrijf bespaart op energie en daarmee op kosten. Bovendien krijgt u gratis publieke aandacht en telt u mee in de provincie en in uw directe omgeving. Kijk in de inspiratiegids voor voorbeelden van activiteiten.

Doe het licht uit in uw bedrijf

Laat u inspireren door grote en kleinere voorbeelden zoals TATA Steel en de Amsterdamse Zuidas. Laat tijdens de Nacht van de Nacht zien dat u ook bewust met verlichting om gaat. Wat uw bedrijf kan doen leest u hier en uw actie kunt u hier zelf op de kaart van de Nacht van de Nacht zetten.

Of doof de lichten in uw gemeente

Aanschijn verlichting van gebouwen voor een nacht uit, wijkverlichting minderen, zoals in Heerhugowaard, om uw lokale evenement te ondersteunen. Er is veel mogelijk om uw betrokkenheid bij de kwaliteit van de leefomgeving van uw gemeente te tonen. Zet uw actie op de kaart.

Noord-Hollands eigen lichthinder aanpak!

In Noord-Holland is de methode Sterren Dichterbij ontwikkeld. Bekijk hier op de site hoe de methode werkt om lichthinder aan te pakken. Hier kunt  u ook lichthinder melden én lichthinder oplossingen op de sterrenkaart zetten. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Bedrijven extra aandacht in 2018

Bij bedrijven en op bedrijventerreinen wordt veel verlicht. Naast particulieren en gemeenten, richten we ons dit jaar ook in het bijzonder op bedrijven. Een aantal bedrijven in het land is al goed bezig op het gebied van duurzame verlichting, deze mogen dan ook in het zonnetje gezet worden! Over welke bedrijven gaat het? Lees het op de website van Nacht van de Nacht.

In 2017 organiseerden we op donderdagavond 19 oktober een gratis licht&donkerte safari op het terrein van Tata Steel. Lees hier het volledige verslag

Terugblik 2017

Afgelopen jaar was de Nacht van de Nacht groter dan ooit! Door heel Nederland werden er maar liefst 500 evenementen georganiseerd in het duister waar meer dan 45.000 mensen van hebben kunnen genieten. Meer dan 400 organisaties werkten mee aan de Nacht van de Nacht, sterrenclubs, wandelverenigingen, de Forten, natuurgebieden, boswachters, restaurants, natuurfotografen. Ook 300 gemeenten en bedrijven doofden reclameverlichting en aanlichting van gebouwen tijdens de Nacht van de Nacht.

Terugblik 2017

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF