Programma Week van het Donker 2023

Week van het Donker

Om meer aandacht te geven aan de negatieve gevolgen van lichtvervuiling, om mensen donkerte en het belang hiervan te laten beleven, én om mensen handvatten te geven om lichtvervuiling tegen te gaan, organiseert Natuur en Milieufederatie Noord-Holland ‘De Week van het Donker’. De Week van het Donker vindt plaats van zaterdag 21 t/m vrijdag 27 oktober 2023, de week voorafgaand aan de Nacht van de Nacht (28 oktober). Gedurende de Week van het Donker organiseren we een divers programma op verschillende locaties in Noord-Holland (Den Helder, Alkmaar en Overveen) met allerlei donkerte activiteiten.

Bekijk hieronder ons programma per locatie

Astronomieshow bij NP Zuid-Kennemerland

Astronomieshow bij NP Zuid-Kennemerland

Programma Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Een sterrenhemel zonder lichtvervuiling? Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Sterrenkundigen van de NOVA nemen je tijdens een astronomieshow mee op reis door de ruimte en vertellen daarbij meer over het effect van lichtvervuiling. Wat heeft lichtvervuiling te maken met het aantal sterren dat wij zien?

Naast de planetariumshow is er nog meer te leren en te beleven. Wil je de donkerte beleven Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Klik hieronder en meld je aan.

Programma NP Zuid-Kennemerland

Astronomieshow bij Bibliotheek in Alkmaar

Astronomieshow bij Bibliotheek in Alkmaar

Programma Bibliotheek Alkmaar Centrum in Alkmaar

Hoe zien sterrenbeelden er over 10.000 jaar uit? Tijdens een donkerteshow spoelen de sterrenkundigen van de NOVA 10.000 jaar vooruit en laten zien dat de sterrenhemel er dan heel anders uitziet! De kamer wordt extra donker gemaakt zodat je de sterren op het scherm goed kan zien.

Naast de planetariumshow is er nog meer te leren en te beleven. Wil je de donkerte beleven Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Klik hieronder en meld je aan.

Programma Bibliotheek in Alkmaar

Astronomieshow bij De Helderse Vallei

Astronomieshow bij De Helderse Vallei

Programma De Helderse Vallei in Den Helder

Ga mee op reis door de ruimte en leer meer over het effect van lichtvervuiling! Tijdens je bezoek aan de Helderse Vallei kun je plaatsnemen in een opblaasbaar planetarium en je ziet allemaal sterren die je normaal niet met het blote oog kan zien. De sterrenkundigen van NOVA vertellen je er alles over!

Naast de planetariumshow is er nog meer te leren en te beleven. Wil je de donkerte beleven in de Helderse Vallei? Klik hieronder en meld je aan.

Programma De Helderse Vallei

Kick-off Week van het Donker in ARTIS

De start van de Week van het Donker luidden we in op zaterdagavond 21 oktober met een donkertebeleving in het planetarium van ARTIS. Een sterrenhemel zonder lichtvervuiling? Hoe ziet dat eruit? En wat doet kunstlicht met het welzijn van mens en dier? Het was een gevarieerd programma vanuit het ARTIS-Planetarium met verschillende sprekers, waaronder Samuelle van Deutekom (boswachter Staatsbosbeheer) en Prof. Joke Meijer (Bioclock Consortium). Zij vertelden meer over het belang van het donker voor de natuur en voor mensen. Gedeputeerde Rosan Kocken van de provincie Noord-Holland opende de avond.

Lees het verslag van deze avond

Informatie wordt in aanloop naar Week van het Donker aangevuld.

Week van het Donker wordt gesponsord door Provincie Noord-Holland, ARTIS en AEB Amsterdam