Terugblik interactieve sessie 23 mei

Verslag interactieve sessie bij voorstelling Elk Bos is een Opstand

Op donderdagavond 23 mei vond in het speelbos bij bezoekerscentrum De Hoep de voorstelling Elk Bos is een Opstand plaats. Deze voorstelling van locatietheater Afslag Eindhoven is onderdeel van het Festival Karavaan. Met een grote groep leden en andere betrokkenen gingen we voor de voorstelling met elkaar in gesprek. Hoe komen we in opstand? En hoe kunnen wij de aanwezigen ondersteunen bij het realiseren van hun groene doelen?

Bij deze sessie waren enkele leden en/of vrijwilligers van organisaties aanwezig die zich richten op natuur, landschap en biodiversiteit. Daarnaast waren er twee vertegenwoordigers van energiecoöperaties en een aantal activisten. Bovendien bezochten veel mensen de sessie die breed geïnteresseerd zijn in het werk van de Milieufederatie Noord-Holland.

Grote uitdagingen

De aanwezigen zien tal van uitdagingen op zichzelf en op de milieubeweging afkomen in de nabije toekomst. We hebben het uiteraard gehad over het veranderende politieke klimaat, de nieuwe landelijke coalitie en wat dat voor ons kan betekenen. Verder werden deze uitdagingen ook veel genoemd:

  • Bestrijdingsmiddelen, (landbouw)gif en PFAS. Check b.v. deze site met PFAS-vrije stoffen
  • Het belang van bewustwording en educatie, vooral bij kinderen en jongeren

Kansen

Op een positievere noot: er worden ook vele leuke ideeën en kansen aangewezen. Een greep hieruit:

  • Natuur een stem geven
  • Zaailingen van bomen oogsten en elders planten
  • Kunstprojecten ontwikkelen, bijvoorbeeld over lichtvervuiling (tip: doe mee aan de Nacht van de Nacht!)
  • Samen met bewoners op véél meer plekken fijnstof meten
  • Minder nieuwe spullen en reparatie, ruilen en delen stimuleren

Vragen aan de Milieufederatie Noord-Holland

Er werden ook een aantal interessante vragen teruggesteld aan de Milieufederatie. Hoe zorgen wij er bijvoorbeeld voor dat de vele natuur- en milieuorganisaties die actief zijn niet zorgen voor onnodige versnippering? We moeten juist naast elkaar staan en elkaar in onze kracht zetten.

We kijken terug op een vruchtbare avond en danken iedereen voor hun bijdrage.