Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Invloed van groei Schiphol in de media

Invloed van groei Schiphol in de media

Schiphol is de afgelopen jaren sterk gegroeid en die trend zal in de komende jaren naar verwachting doorzetten. De nationale luchthaven is goed voor de economie en bovendien willen we ook massaal op vakantie. Maar er is een keerzijde. Schiphol drukt een grote stempel op het leefklimaat in Noord-Holland. Sommige omwonenden ervaren (geluids)hinder en zitten niet te wachten op nog meer vluchten. Bovendien mag er rondom de luchthaven sinds kort ook makkelijker worden gebouwd. Maar hoe rijmen de groei van Schiphol en meer woningen met elkaar? Wat is de invloed van vliegtuiggeluid op mensen die er wonen en nog gaan wonen? En waarom moeten nieuwe bewoners tekenen dat ze zich bewust zijn van de mogelijke geluidshinder? Is dat slechts informatievoorziening of zit er meer achter? In diverse media is de nodige aandacht besteed aan deze kwesties: Voor een actueel nieuwsoverzicht en heldere analyses van uitspraken die door de luchtvaartsector en politiek worden gedaan: www.eerlijkovervliegen.nl.

Schiphol zoekt zee op: 12 maart 2018 , Telegraaf

Ondernemers en bewoners slaan de handen ineen om een start- en landingsbaan van Schiphol in zee van de grond te krijgen. Zij hebben een vergevorderd plan voor zo’n ’zeebaan’, die de volle Haarlemmermeer moet gaan ontlasten. Het zou de zevende baan moeten worden na de Polderbaan, die in 2003 werd geopend. Maar dan in zee, waar nog volop ruimte is en herrie geen overlast geeft. Passagiers worden via snelle lightrail verbonden met een centrale Schiphol-terminal. Lees meer


Uitzending de Monitor 19 februari 2018

 

 

 

 

 

 


Schiphol wil verder groeien nu uitbreiding Lelystad is uitgesteld

Gedeputeerde Tekin: ’Uitstel Lelystad mag niet leiden tot afstel’

Haarlems Dagblad 21 februari 2018 door Roel van Leeuwen

Volgens de Milieufederatie Noord-Holland kan Schiphol de vluchten van Lelystad Airport niet opvangen. „Uitstel, maar geen afstel wat mij betreft!” Dat zegt gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie Noord-Holland over het besluit van minister Van Nieuwenhuizen om de opening van de uitbreiding van Lelystad Airport tot 2020 uit te stellen.

De Noord-Hollandse gedeputeerde werd woensdagochtend al geïnformeerd door de minister. Tekin zegt te kunnen leven met dit besluit. ,,Zij heeft naar het proces gekeken en geconcludeerd dat ze meer tijd nodig heeft. Ze kiest voor zorgvuldigheid boven snelheid. Dat kan ik waarderen als het maar niet tot afstel leidt.’’

(Lees hier: Uitbreiding Lelystad Airport een jaar uitgesteld [update])


Niet alleen hebben veel bewoners van Noord-Holland overlast van het vliegverkeer, maar ook het verkeer op de weg van en naar Schiphol belast het milieu. Het directe en indirect ruimtebeslag (o.a. het beperkingengebied) van Schiphol is enorm (ruim 400 km2). Anderzijds is Schiphol een belangrijk economisch kerngebied binnen de metropoolregio Amsterdam.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF