Participatiecoalitie Noord-Holland

Wat is de Participatiecoalitie?

De Participatiecoalitie bestaat uit vijf maatschappelijke organisaties van, voor en door bewoners: HIER, de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, LSA bewoners en Stichting Buurkracht. Zij weten wat er lokaal speelt en kunnen zo de slagingskans van energieprojecten in gemeente of regio’s vergroten. Om de afspraken uit het Klimaatakkoord te kunnen realiseren, hebben de vijf organisaties een samenwerkingsovereenkomst getekend met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken.

Participatiecoalitie Noord-Holland
In Noord-Holland nemen MNH (Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Energie Samen Noord-Holland) het voortouw in het vormen van regionale coalities en verdere samenwerkingsverbanden. Participatiecoalitie Noord-Holland wil de doelen uit het Klimaatakkoord ondersteunen. Dat gebeurt door draagvlak te creëren in het maatschappelijk middenveld en door te werken aan duurzame relaties met lokale stakeholders. We identificeren maatschappelijke gevoeligheden en koppelkansen en combineren en vertalen deze naar concrete oplossingen.

Ondersteuning gemeenten
Participatiecoalitie Noord-Holland kan gemeentes ondersteunen bij:

  • Concretisering van zoekgebieden – in gesprek met lokale stakeholders
  • Versnellen van zon op grote daken en parkeerplaatsen
  • Goede landschappelijke inpassing van zon en wind en versterken natuurwaarden
  • Praktische ondersteuning bij het opnemen van minimaal 50% lokaal eigendom in beleid.
  • Organiseren van huiskamersessies, klankbordgroepen en gesprekspanels voor draagvlak en ideeën ophalen van onderaf
  • Evaluaties van o.a. het RES-proces
  • Advisering, organiseren lokaal eigendom
  • Bemiddeling en regionale samenwerking

Ga voor meer informatie naar: Publicaties en documenten en partner Energie Samen Noord-Holland

Wil je in contact komen stuur een mail naar Mayra Smit (Projectleider Duurzame Energie): m.smit@mnh.nl  

Hoe verduurzaam je als ondernemer?

‘Kijk naar de alternatieven die er zijn om duurzaam te ondernemen’, aldus Robert Kuin van Rodako Deuren in Opmeer. Binnen zijn bedrijf heeft hij grote veranderingen doorgevoerd waardoor nu energie op een duurzame manier wordt opgewekt. Hij vertelt waarom Rodako Deuren van het gas is afgegaan en geeft tips aan andere initiatiefnemers om te kunnen verduurzamen.

Wij voorzien 500 huishoudens van energie - Bergen Energie

‘Bereid je project goed voor en zorg dat je de juiste personen om je heen hebt die je kunnen helpen. Treed dan pas naar buiten en maak jezelf zichtbaar’, aldus Marius Kuipers, een van de oprichters van Bergen Energie. Inmiddels kan deze energie coöperatie 500 huishoudens voorzien van duurzame energie in Bergen Noord-Holland. Dit doen zij met behulp van grote zonneweides.

Realisatie door voorfinanciering

Een prachtig voorbeeld van hoe diverse partijen samenwerken om duurzame energie op te kunnen wekken. Buurthuis het Kraaiennest in Den Helder heeft zonnepanelen op het dak weten te realiseren met behulp van voorfinanciering door Windmolenvereniging de Eendragt. De vereniging geeft als tip mee om ook echt aan de slag te gaan wanneer je duurzame energie wilt opwekken. Kijk naar wie je erbij kan helpen en neem contact op. Wil je weten hoe de samenwerking tot stand is gekomen? Check de video.

Zonnepark De Dogger - Schakel een projectorganisatie met kennis in

Henk en Jan Willem waren samen met collega’s van Noordwest Ziekenhuisgroep nauw betrokken bij het ontstaan van het zonnepark De Dogger. Dit park wekt stroom op voor ongeveer 2400 huishoudens. Als tip geven ze mee om hulp in te schakelen van een goede projectorganisatie met kennis. Deze heb je nodig om een groot project als De Dogger te kunnen realiseren.

Nagenoeg zelfvoorzienend door zonnepanelen

‘Dak eraf, zonnepanelen erop! Informeer naar wat er kan en bespreek de mogelijkheden’, adviseert Melkveehouder Peter Könst uit Hoofddorp. Dit advies geeft hij mee aan anderen die ook energie willen opwekken. Op zijn koeienstallen heeft hij zonnepanelen laten plaatsen waardoor zijn bedrijf nagenoeg zelfvoorzienend is in het gebruik van stroom.