Natuur- en milieuorganisaties roepen op tot zorgvuldige locatiekeuze windmolens en zonneweides

27 februari 2020

Natuur- en milieuorganisaties roepen op tot zorgvuldige locatiekeuze windmolens en zonneweides

De Noord-Hollandse natuur- en milieuorganisaties (Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Goois Natuur Reservaat) presenteren hun visie en voorwaarden voor de Regionale Energietransitie in Noord-Holland. Ze geven aan waar géén ruimte is voor windmolens en zonneweides vanwege natuur en waardevol landschap en waar plaatsing onder voorwaarden wél zou kunnen. Om een ‘confetti’ van windmolens te voorkomen, pleiten de organisaties voor clustering van windmolens. Zonneweides moeten goed worden ingepast met aandacht voor natuur en landschap. De organisaties roepen gemeenten, provincie en waterschappen op zorgvuldig te werk te gaan met het aanwijzen van locaties voor de opwek van duurzame energie.

Respect voor het landschap

Sijas Akkerman, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland: “We zijn vóór het opwekken van duurzame energie. Maar de komst van windmolens en zonneweides zal ons Noord-Hollandse landschap veranderen. De komende maanden zijn cruciaal, dan wordt over deze locaties besloten en daarmee over de toekomst van ons Noord-Hollandse landschap. En als we er in Noord-Holland niet zelf uit komen, dan bepaalt de Rijksoverheid de locaties voor windmolens en zonneweides”. Alle natuurgebieden, alle gebieden in het Noord-Hollandse NatuurNetwerk en de weidevogelkerngebieden zijn volgens de organisaties niet geschikt voor windmolens of zonneweides. Dat geldt ook voor cultuurhistorisch bijzondere landschappen en belangrijke trekvogelroutes. Dus geen windmolens op Texel, in Wieringen, ’t Gooi, de binnenduinrand, de weidevogelgebieden in West-Friesland, langs de dijken van het IJsselmeer of in het IJsselmeer zelf. De binnenduinrand, gebieden met veel weidevogels, de waddenkust van Texel, direct langs Westfriese omringdijk en het IJsselmeer zijn ongeschikt voor zonneweides volgens de natuur- en milieuorganisaties. “Deze gebieden zijn te waardevol en er zijn alternatieven genoeg. Je kan ons landschap maar één keer verpesten” volgens Akkerman.

Regie en definitieve afweging op provinciaal niveau

Gemeenten zijn op dit moment bezig met de vraag waar zonne- en windenergie in hun gemeenten kan worden opgewekt. De natuur- en milieuorganisaties zijn er voorstander van om dat op lokaal niveau te onderzoeken maar pleiten ervoor dat de provincie Noord-Holland de definitieve locatiekeuze van de opwek van wind- en zonne-energie maakt. En dat zij op provinciaal niveau een gebiedsoverstijgende afweging maakt om een ‘confettilandschap’ te voorkomen.

Meer informatie