

Zoeken
17 september 2014
Recent is het definitieve wetsvoorstel voor de Omgevingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. De kamer behandelt dit wetsvoorstel in het najaar. Vergeleken met eerdere versies is er een aantal verbeteringen aangebracht die zijn aangedragen door de Natuur & Milieuorganisaties:
Belangrijk voor het werk van de milieufederatie en onze leden is het feit dat de provincie de mogelijkheid behoudt om beschermende regels voor landschap en natuur af te dwingen. Daarop kan de provincie de gemeentelijke omgevingsplannen dus toetsen. Ook zijn er meer waarborgen voor burgerparticipatie bij de grotere infrastructuurprojecten (“projectbesluiten”) en belangrijke omgevingsplanwijzigingen. Want, gestructureerde burgerparticipatie wordt verplicht, waarbij burgers ook de kans krijgen om eigen initiatieven (en varianten) in te dienen en te laten onderzoeken.
Overigens is niet alles overigens rozengeur en maneschijn, want helaas wordt de “onlosmakelijke samenhang” losgelaten, waardoor bouwprojecten al te gemakkelijk in stukken kunnen worden opgeknipt. En het blijft afwachten welke milieunormen, en bandbreedtes, er straks in de uitvoeringsregels (AMvB’s) komen te staan. Gelukkig leggen Europese regels wel een bodem.
De Tweede Kamer is nu aan zet, dan nog de Eerste Kamer en daarna volgt nog een lang traject van uitvoeringsregelgeving (AMvB’s, invoeringswetten), waarin de N&M-organisaties zoveel mogelijk op het vinkentouw blijven zitten. Er zijn nog belangrijke keuzes te maken, o.a. over lokale milieunormen en (verkorting van) vergunningsprocedures. Definitieve invoering van de wet is pas voorzien in 2018, maar er wordt voor die tijd, via de Crisis & Herstelwet, al met onderdelen geëxperimenteerd.