Oproep Hilversumse groenambassadeurs

10 mei 2021

Oproep Hilversumse groenambassadeurs

Zie jij graag meer groen in jouw buurt? Vind je het belangrijk dat jouw huis, tuin en buurt klimaatbestendiger worden en wil je je daarvoor inzetten? Word dan groenambassadeur! Je kunt je hier aanmelden.

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) is op zoek naar ongeveer 10 enthousiaste bewoners die andere Hilversummers willen helpen bij het klimaatbestendig inrichten van hun huis, tuin en omgeving. Dat kan bijvoorbeeld door stenen te vervangen door planten, meer regentonnen te plaatsen of samen met bewoners een groen dak te maken.

Wie zoeken we?

 • Ongeveer 10 groenambassadeurs, met voorkeur uit Hilversum-Oost
 • Bewoners met affiniteit en enige basiskennis van het onderwerp, eventueel vanuit hun eigen interesse (hoeft geen professionele affiniteit te zijn)
 • Bewoners die tijd en zin hebben om op vrijwillige basis lokaal actief en beschikbaar te zijn
 • Bewoners die ten minste aan de slag willen gaan met de hieronder genoemde activiteiten

Wat doet een groenambassadeur?

Enthousiaste bewoners worden door Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) opgeleid tot groenambassadeur door een basistraining van enkele avonden over verschillende onderwerpen. Deze training is gratis. Vervolgens ga je aan de slag om in de wijk anderen te adviseren en te stimuleren hun omgeving klimaatadaptief in te richten. Bewoners uit je buurt (of bedrijven/organisaties) kunnen met vragen bij jou terecht en je denkt met ze mee. De groenambassadeur kan informatie geven, adviseren over maatregelen rondom huis/tuin, gegevens van bijvoorbeeld betrouwbare leveranciers verstrekken, de weg wijzen naar beschikbare subsidies en zelf initiatieven aanjagen.

groenambassadeurs kunnen ook zelf activiteiten organiseren, bijvoorbeeld informatiemomenten. MNH ondersteunt je hierbij. Concreet worden groenambassadeurs gevraagd om ten minste één informatiebijeenkomst voor bewoners te organiseren.

Om deze activiteiten goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat de groenambassadeur zichzelf en hun activiteiten regelmatig onder de aandacht brengen en proactief de bekendheid opzoekt en aan de slag gaat. MHN, de gemeente Hilversum en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht zullen hierbij helpen en ook actief communiceren over de groenambassadeurs.

Waar neemt de groenambassadeur aan deel?

 • 1 informatie-/wervingsgesprek;
 • 3 inhoudelijke trainingen in de zomer van 2021 waarin ze kennis en vaardigheden krijgen bijgebracht;
 • 1 evaluatie/intervisiebijeenkomst

Wat kan de groenambassadeur van MNH verwachten?

De groenambassadeur kan bij het uitvoeren van zijn eigen activiteiten inzet en ondersteuning van de MNH verwachten:

 • MNH is verantwoordelijk voor de totale organisatie van het trainingsprogramma;
 • MNH zorgt voor informatiestukken naar aanleiding van de trainingen, als naslagwerk en/of voor advies aan bewoners;
 • MNH zorgt voor begeleiding bij uitvoering van de activiteiten van de ambassadeur door mee te denken over activiteiten die zij ondernemen en tips te delen, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie (on-/offline) of de inhoud;
 • MNH zorgt in de periode juli-oktober voor een regelmatige update via email aan de ambassadeurs, met actualiteiten, tips, lessons learned, ervaringen, nieuws, etc.;
 • MNH zorgt voor informatie- en communicatiematerialen daar waar nodig en mogelijk;
 • MNH is in het algemeen beschikbaar voor vragen en ideeën.

Interesse? Meld je aan!

Heb je interesse om groenambassadeur te worden? Meld je dan hier aan

Werk je bij een organisatie en ben je benieuwd naar mogelijkheden om samen te werken met de groenambassadeur? Neem dan contact met ons op via 075-6351598, mnh@mnh.nl of kijk op www.mnh.nl.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Hilversum en Waternet.