Nachttuin geopend in Nationaal Park Lauwersmeer

8 juli 2024

Speciale nachttuin geopend in Nationaal Park Lauwersmeer

Inclusief duisternis exposities en Planetenpad!

Vrijdag 5 juli 2024 zijn in Nationaal Park Lauwersmeer diverse nieuwe projecten geopend bij Activiteitencentrum Lauwersnest. Alle projecten laten zien hoe prachtig en belangrijk de nacht is. Er is een enorm planisfeer, nachtdierenhuisje, nachttuin en een nieuwe wandelroute: het planetenpad. Onder grote belangstelling werden de projecten feestelijk geopend, waarmee bezoekers van het park de schoonheid van de nacht nog beter kunnen ontdekken.

Foto: León van Dorp

Beleef de donkerte, óók overdag!

Bij het Lauwersnest vind je de grootste planisfeer van Nederland, waarmee bezoekers zelf de sterrenhemel kunnen verkennen. Ook is een oud transformatorhuisje door kunstenaars omgetoverd tot ‘nachtdierenhuisje’. In het huisje sta je ineens in een geïllustreerd nachtdierpanorama. In de nachttuin groeien planten voor nachtvlinders en staan onderkomens voor nachtdieren. Tot slot kunnen bezoekers vanaf de planisfeer starten met een reis door ons zonnestelsel aan de hand van het Planetenpad.

Feestelijke opening

Na de officiële openingshandeling waren de nieuwe projecten toegankelijk voor alle bezoekers. Bezoekers konden een reis door de ruimte maken in een planetarium, uilenballen pluizen en lezingen bijwonen over het effect van lichtvervuiling op natuur.

Dark Sky Park en Donkerte van de Wadden

Sinds 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer erkend als officieel Dark Sky Park. Deze status bevestigt de uitzonderlijke kwaliteit van de duisternis in het gebied. Deze duisternis is heel belangrijk voor alles wat er groeit en leeft. Bezoekers zijn dag en nacht welkom in het gebied om het zelf te ervaren. Activiteitencentrum Lauwersnest speelt een centrale rol in het Programma Donkerte van de Wadden, dat zich richt op het behoud en de beleving van de nachtelijke omgeving in de Waddenzee-regio.

Geniet van de duisternis

Nationaal Park Lauwersmeer nodigt iedereen uit om deze nieuwe projecten te komen ontdekken en te genieten van de duisternis. Kijk voor meer informatie: np-lauwersmeer.nl/. Voor een overzicht van alle projecten van het programma Donkerte van de Wadden: donkertevandewadden.nl. Of kijk op onze projectenpagina

Meer info?

Profiel Meriam Tuinhof

Meriam Tuinhof

Communicatiemedewerker