Nacht van de Nacht in ARTIS

8 oktober 2019

Nacht van de Nacht in ARTIS

Op 26 oktober is het alweer tijd voor de 15e editie van de Nacht van de Nacht! Dit jaar vindt de Noord-Hollandse opening plaats in ARTIS! In het ARTIS-Planetarium bekijken we de sterrenhemel zonder lichtvervuiling. Als alle lichten uit zijn wordt je blik op het universum vergroot en kun je schoonheid van de nacht ervaren. Maar we gaan ook vooruit in de tijd om te zien hoe de sterrenhemel van de toekomst eruitziet. Zien we dan de sterren nog wel? Naast de mooie presentatie van de sterrenhemel spreken deskundigen over de invloed van licht op zowel mens als dier en geven we tips over hoe we zoveel mogelijk lichtvervuiling kunnen tegengaan. Ga met ons mee en laat je verrassen en inspireren! Wil je er bij zijn? Meld je dan hier aan.

Programma

20.00 – 20.10  Welkom door Annie van de Pas (netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties) en Milo Grootjen (sterrendeskundige ARTIS)

20.10 – 20.30  Een visuele reis door de ruimte – ervaar de kracht van de nacht

20.25 – 20.45  Waarom is het donker zo belangrijk voor dieren? (Roelof Hut, chronobioloog)

20.45 – 21.05  Waarom is het donker zo belangrijk voor de mens? (Joke Meijer, neurofysioloog)

21.05 – 21.15  Wat kunnen we doen om lichthinder tegen te gaan? (Sijas Akkerman, directeur Natuur en Milieufederatie Noord-Holland)

21.15 – 21.30  Interactie publiek

Wil je weten welke activiteiten er in Nederland nog meer worden gegeven? Je vindt ze op www.nachtvandenacht.nl.

Winactie

Weet jij hoeveel uilen in Noord-Holland leven? Stuur dan je antwoord voor 30 oktober 2019 naar carolien@mnh.nl. Uit alle goede inzendingen verloten we een Nacht van de Nacht glow in the dark t-shirt!

Wat is Nacht van de Nacht?

Tijdens de Nacht van de Nacht vragen de Natuur- en Milieufederaties met honderden activiteiten aandacht voor het klimaat en voor energiebesparing op licht. Het doel: minder CO2-uitstoot en minder lichtvervuiling in Nederland. Want dat is hard nodig!

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van mensen, dieren en planten. En we kunnen minder genieten van de mooie sterrenhemel. In de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien; de Melkweg al helemaal niet meer. Dit komt vooral door openbare verlichting en reclameverlichting.

De Nacht van de Nacht groeit ieder jaar. Afgelopen jaar bezochten maar liefst 47000 bezoekers meer dan 500 activiteiten in het donker. Ruim 100 restaurants doofden de lichten en lieten alleen kaarsen branden. Ook dit jaar doen er weer meer dan 100 restaurants mee. Door de campagne schakelen steeds meer gemeenten over op duurzame verlichting en doven daar waar mogelijk de verlichting. Ook steeds meer bedrijven doen mee. Zo doven Interbest BV en Mundu (van de buitenreclame) na onze oproep iedere nacht hun 230 lichtmasten langs snelwegen. Wil je als bedrijf ook meedoen? Meld je dan aan op nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij/