Milieufederatie Noord-Holland positief over advies Van Geel

10 december 2020

Milieufederatie Noord-Holland positief over advies Van Geel: Overheid gaat luchtvaart als normale sector behandelen

Vandaag heeft oud-staatssecretaris Pieter van Geel zijn evaluatie over de Omgevingsraad Schiphol naar minister Van Nieuwenhuizen gestuurd. In een tussentijdse rapportage liet Van Geel al weten dat ‘cosmetische veranderingen’ onvoldoende zullen zijn om de omgevingsraad te redden. Er moest een nieuw model komen. Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) is positief over dit nieuwe model.

Directeur Sijas Akkerman: “Van Geel maakt duidelijk dat er nogal wat moet veranderen bij het maken van luchtvaartbeleid. Waar nu beleid wordt gemaakt op basis van adviezen van de luchtvaartsector over eigen milieuvervuiling en geluidsoverlast, wil hij dat burgers, milieuclubs en wetenschappers de minister gaan adviseren. Dat is een noodzakelijke omslag.”

Ook het feit dat Van Geel informatievoorziening uit handen van de sector neemt stemt MNH positief. Akkerman noemt dit een “verademing”. Akkerman: “Bewoners en onafhankelijke deskundigen krijgen een belangrijke rol bij het onderzoeken van de mate van hinder en de effectiviteit van maatregelen hiertegen. De vraag is wel of de overheid dit aankan? Tot nu toe laat de overheid grote steken vallen als het gaat om het verminderen van de overlast en milieuvervuiling van de luchtvaart. Ook bij de overheid is dus een omslag nodig. De Milieufederatie Noord-Holland wil hier graag haar deskundige bijdrage aan leveren.”

Akkerman benadrukt dat dit nieuwe model niet direct een einde maakt aan overlast rond de luchthaven. “Uiteindelijk moeten normen voor geluid en ultrafijnstof door de minister worden gemaakt. Het is jammer dat de minister bewoners geen houvast biedt in de luchtvaartnota”. MNH presenteerde dinsdag een petitie in de Tweede Kamer om te pleiten voor duidelijke normen en maatregelen voor geluid en ultrafijnstof in de luchtvaartnota. De nota en de petitie worden woensdag 16 december behandeld tijdens het Algemeen Overleg Luchtvaart.

Meer informatie?