Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Regionaal voedsel

Regionaal voedsel

Eten uit de regio. Rechtstreeks van de boer. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te weten waar hun eten vandaan komt. Om duurzame of ambachtelijk producerende boeren te steunen.  De voedselbeweging in Nederland groeit en in allerlei steden zijn initiatieven rond stadslandbouw en het creëren van korte ketens.

Vanuit de Milieufederatie zijn wij mede initiatiefnemer van ‘Ons Eten’. Hierin werken wij samen met een aantal andere partijen aan de rechtstreekse levering van producten uit de omgeving aan consumenten – georganiseerd in foodhubs – in Amsterdam. Dit wordt ook wel een korte keten initiatief genoemd. In kortere, regionale voedselsystemen hebben boeren en burgers de prijs en kwaliteit van hun voedsel meer in eigen hand. Ook is er meer ruimte voor boeren, burgers, instellingen, bedrijven en gemeentelijke overheden om hun eigen initiatieven te ontplooien en samen te werken, daarbij de duurzaamheid en het dierenwelzijn in acht nemend. Dit staat tegenover de nog steeds groeiende dominantie van o.a. de supermarkten. Met de voorgenomen fusie van Albert Heijn en Delheize is de verwachting dat de producenten nog verder onder druk komen te staan. Dit stimuleert verdere schaalvergroting en monocultures in de landbouw.

Om kennis te maken met andere initiatieven in den lande was MNH aanwezig bij de Voedsel Anders netwerkdag op 13 juni in Driebergen. Met o.a. aandacht voor agro ecologie en regionale voedselsystemen. Voor wie geïnteresseerd is om zich hier verder in te verdiepen, lees onder meer:

–          Het manifest van Voedsel Anders

Overheden raken ook steeds meer geïnteresseerd in de groeiende stroom van initiatieven. Hiervan getuigt het door het Ministerie van EZ georganiseerde bijeenkomst over stadslandbouw op 10 april in Den Haag. Hier werd verkenden een groot aantal partijen, waaronder MNH, wat er aan het ontstaan is in ons landbouw- en voedselsysteem en wat de huidige voedselinitiatieven ons daarover leren. Voor een verslag van deze bijeenkomst klik hier.

Meer informatie:

e.krommendijk@mnh.nl

www.onseten.nu

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF