Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Winnaar Pluk 2013

Winnaar Pluk 2013

Jelle Medema: ‘Dankzij de Pluk van de Pettefletprijs heb ik ‘Jelle’s Tuinschrift’ kunnen maken’

Door Cynthya Russchen

Met zijn idee voor de “Makkelijke Moestuin” heeft Jelle Medema (21) uit het Groningse Den Andel de Pluk van de Petteflet Natuurprijs 2013 gewonnen. Dankzij de prijs van 3000 euro heeft hij het kinderboek ‘Jelle’s Tuinschrift’ gemaakt.

Kun je iets over de Makkelijke Moestuin vertellen?

“Toen ik 14 jaar oud was, las ik een boek over Square Foot Gardening: een moestuin-methode uit Amerika die een heel stuk makkelijker was dan een grote moestuin. Deze methode heb ik naar Nederland gebracht en ik noem het de Makkelijke Moestuin.”

“Als mensen aan een moestuin denken, denken velen aan een groot stuk grond dat zij moeten harken, bemesten en wieden. De makkelijke moestuin is echter een klein stukje grond dat je zo slim en efficiënt gebruikt dat je een hoge opbrengst hebt. Je geeft de groenten precies wat ze nodig hebben. Je hoeft niet meer te harken of te wieden. De minder leuke aspecten van een moestuin zijn op deze manier uitgesloten.”

“Mijn missie is dat heel Nederland weet dat moestuinieren heel simpel kan zijn. Je bent er maar 5 minuten per dag mee bezig! De Makkelijke Moestuin is erg geschikt voor kinderen. Kinderen zijn erg nieuwsgierig naar hoe een zaadje een plantje wordt. Door de Makkelijke Moestuin maken ze dit hele proces mee. Ze krijgen daardoor meer respect voor de natuur en ze zijn trots op wat ze verbouwen. Ik krijg zelfs reacties van ouders over kinderen die eerst geen groenten lusten, maar hun eigen verbouwde groenten graag eten!”

Wat heb je met het prijzengeld gedaan?

“Ik heb een kinderboek gemaakt. Dit kinderboek heet ‘Jelle’s Tuinschrift’. Ik wilde dit al doen voordat ik gewonnen had, maar de prijs was een grote duw in de rug. Het dekte niet alle kosten, maar het was zeker een grote boost. Het boek bestaat nu ongeveer anderhalf jaar.”

Kun je wat meer vertellen over ‘Jelle’s Tuinschift’?

“Het kinderboek is een zoektocht voor kinderen. Wat heeftKinderboek Jelle's Tuinschrifteen plant nodig? Hoe geef ik dat aan de plant? De illustraties van het boek heb ik zelf getekend. Ik bewonder tekenaars als Fiep Westendorp van het boek ‘Pluk van de Petteflet’ erg en mijn tekenstijl is zeker beïnvloed door tekenaars als zij. Kinderen gebruiken het boek ook echt om een eigen Makkelijke Moestuin te beginnen. Het wordt ook veel gebruikt door scholen. Om de Makkelijke Moestuin nog makkelijker te maken, zit er een zaaikalender bij die precies aangeeft wanneer je de zaden kunt planten.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik ga door totdat iedereen weet dat moestuinieren heel makkelijk is. We worden steeds groter doordat enthousiaste mensen het door vertellen aan andere mensen, en zij vertellen het ook weer verder. Het lijkt ons erg leuk om uit te breiden naar het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland.”

“Mijn uiteindelijke droom is om dit project in de derde wereld landen uit te zetten. We hebben contact met een school in Guatemala. Deze school geeft kinderen les in het ondernemerschap door middel van een eigen schoolrestaurant. Wij hopen dat zij de Makkelijke Moestuin gaan gebruiken om hun eigen groenten te verbouwen. De Makkelijke Moestuin is namelijk ook erg handig in droge, arme gebieden.”

Wil je nog iets zeggen tegen de Pluk van de Petteflet-deelnemers van 2015?

“De Pluk van de Pettefletprijs is echt heel cool en ik hoop dat het nog heel lang blijft. In ieder geval heel veel succes, er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn met goede ideeën.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF