Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Pluk van de Petfles.

Pluk van de Petfles.

Puk van de Petfles

Een van de genomineerden voor de Pluk van de Petteflet Natuur en Milieuprijs heeft een  bijzonder plan.

Peter Smith maakt zich sterk tegen zwerfafval en Plastic Soep. In het dagelijks leven is hij vader, echtgenoot, vrijwillig zwerfafvalopruimer en Creative Director en Speaker van stichting Klean. Klean staat voor Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Momenteel werkt hij samen met een groeiende groep participanten aan het vrijwilligersproject de Plastic Madonna.  Zijn acties zijn gericht op het tegengaan van de Plastic Soep, want wat in zee drijft komt uiteindelijk op je eigen bord. Om nog maar te zwijgen van het dierenleed en de milieuschade die het zwervende afval teweeg brengt.In de eerste plaats raapt hij zelf tijdens zijn dagelijkse fietstochtjes kilo’s zwerfafval op, volgens het motto: ‘Ik erger me niet aan zwerfafval, ik ruim het op!’ en ‘Gewoon doen!’ (let op de dubbele betekenis). Want Peter gelooft in de wereld druppel voor druppel verbeteren.Ten tweede geeft hij gastlessen aan scholen, bedrijven en verenigingen, adviseert hij politici en spreekt hij op congressen en symposia over de Plastic Soep. Ook adviseert en werkt Peter mee aan Tv-programma’s.Ten derde daagt Peter mensen via sociale media uit zelf elke dag een stuk zwerfafval op te rapen, vanuit de filosofie dat alle druppels samen een zee vormen. Deze inspanning werpt zijn vruchten af: dagelijks rapen 10.000 mensen minstens 1 stuk zwerfafval op, meestal meer. Samen ruimen zij jaarlijks minstens 4.000.000 stuks zwerfvuil op. Vier miljoen stuks waarvan je zeker weet dat die niet meer in de Plastic Soep komen.Tot slot brengt Peter het zwerfafvalprobleem via positieve en kunstzinnige wijze onder de aandacht: bekende projecten van zijn hand zijn o.a. de #Zwerfie, het Zwerfie-opvanghuis, het metersgrote kunstwerk de Wereld van Zwerfvuil en nu dus de Plastic Madonna. Hoe wil Peter natuur en milieu redden?“Elke bijdrage, hoe klein ook, is belangrijk.”Dat waren de laatste woorden van Wubbo Ockels die hij aan ons richtte.Met dit project wil Peter bewijzen hoe belangrijk die kleine bijdragen zijn.De Plastic Madonna wordt een beeld van een moeder die haar kind borstvoeding geeft. Het is gemaakt van gerecycled plastic zwerfvuil en circa 12 meter groot. We willen dit beeld in 2016, tijdens de Olympische Spelen op het strand van Rio de Janeiro exposeren. Het project is van start gegaan in september 2014, in 2015 vindt de inzamelactie en de realisatie van het beeld plaats.

We willen dat iedereen ter wereld gaat begrijpen dat plastic zwerfvuil in de voedselketen terecht komt. We willen laten zien dat plastic waarde heeft en dat je er nieuwe dingen van kunt maken.

Bovenal is de Plastic Madonna een project om de enorme kracht van de mensheid te tonen. Wij zijn zo sterk en talrijk dat we door allemaal slechts één kleine dingetje te doen – bijna niets dus – grootse dingen kunnen bereiken en dat willen we met de Plastic Madonna gaan bewijzen.

Peter’s doel met de Plastic Madonna is een schone aarde, natuurlijk. Maar ook een samenleving waarbij mensen weer weten wat ’samen’ is, zonder dat daarvoor het pleonastische woordje ’participatie’ gezet moet worden.

Hij wil mensen doordringen van het feit dat er nog een veel groter probleem is dan de Plastic Soep en dat is de groei van de Plastic Soep. Maar ook de bewustwording dat het niet onomkeerbaar is. Sterker nog: dat je bijna niets hoeft te doen om het probleem een halt toe te roepen.

De manier waarop hij De Plastic Madonna wilt uitvoeren, is via de druppelmethode. Mensen denken nu vaak ”wat ik kan doen, is maar een druppel op een gloeiende plaat” en dat houdt ze tegen. Peter laat zien dat zodra mensen toch dat ene druppeltje durven zijn, we moeiteloos een oceaan aan verandering bereiken. En bovendien zullen al die mensen zich meer verbonden gaan voelen met de aarde en elkaar, want wat is een oceaan anders dan druppels die met elkaar verbonden zijn.

Om het beeld te maken komen er verspreid over heel Nederland inzamelbakken voor het zwerf PET. Deze worden beheerd door vrijwilligers. Er zijn ongeveer 100.000 PET flessen nodig.

Dit materiaal wordt door een recyclebedrijf omgezet in grondstof voor 3 D printers. Het beeld wordt samengesteld uit losse delen die geprint worden door tientallen printers. Voor dit realisatie proces heeft Peter al diverse contacten gelegd.

Sympathisanten kunnen een financiële bijdrage doen van €1 per persoon.

Peter versprak zich laatst en zei Pluk van de Petfles, in plaats van Pluk van de Petteflet; zo erg zit het zwerfafval in zijn denken verankerd; desalniettemin vinden we het een mooie slogan: Plastic Madonna meets Pluk van de petfles.

Want Pluk kan ondanks dat-ie klein is net als de Plastic Madonna het verschil maken. En ze zijn even veerkrachtig en positief en getuigen beiden van lef en een ongebreideld doorzettingsvermogen.

Er zijn diverse persberichten en foto’s, zie hiervoor de websites en onderstaande links.Website Plastic Madonna – http://plasticmadonna.com/nl/

Website Stichting Klean – http://www.kleanworldwide.nl/

Peter’s pitch over Plastic Madonna op TEDx Amsterdam november 2014 –

https://www.youtube.com/watch?v=GlQlTJ1WjqU

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF