Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
BramFietst door en voor Noord-Holland

BramFietst door en voor Noord-Holland

BramFietst

Ik ben Bram Witvliet, geboren in Friesland, maar in mijn vijfde levensjaar verhuisd naar Eindhoven. Daar ben ik in het jaar 2007 met het 12-jarige project “Bram Fietst” begonnen: alle dorpjes en steden in Nederland op de fiets bezoeken.

Noord-Brabant was logischerwijs de eerste af te werken provincie. Ik maakte van alle 325 plaatsen foto’s van de plaatsnaambordjes als bewijs. Het jaar daarop was Limburg aan de beurt, en inmiddels zijn ook alle plaatsen in Flevoland, Gelderland, Groningen, Overijssel en Utrecht bezocht. Sinds 2011 vraag ik mensen om een klein bedrag dat ik aan het eind van het fietsjaar doneer aan de Milieu en Natuur Federatie van de provincie die ik dat jaar het aan het doorfietsen ben.

Zodoende heb ik in 2011 €520,11 aan de Natuur en Milieu Federatie Groningen gedoneerd, en in 2012 €613,94 aan Natuur en Milieu Overijssel. In het jaar 2013 sponsor ik Natuur en Milieu Utrecht met minstens €1000. Hiermee heb ik het hele idee van Bram Fietst idee naar een hoger plan getild. Ik ben namelijk van mening dat Nederland een ontzettend mooi land is en de politiek faalt elk kabinet er adequate aandacht aan te geven. Wat mij betreft onderstrepen de  gepresenteerde plannen in het regeerakkoord van Rutte-II, waarin dergelijke aandacht aan natuur en milieu simpelweg ontbreekt, deze visie.

Dit burgerinitiatief is bedoeld om mensen te laten zien dat er meer aandacht nodig is voor ons prachtige landschap, duurzaamheid en het milieu. De fiets is bijvoorbeeld een fantastisch milieuvriendelijk vervoersmiddel, je kan er perfect het Nederlandse landschap mee beleven en het is hét alternatief voor de verwerpelijke auto! De fiets is niet alleen een gezond middel om van A naar B te komen, het kan ook een doel an sich zijn. In de toekomst hoop ik met Bram Fietst een basis te hebben gecreëerd van waaruit ik veel mensen deze punten duidelijk kan maken. Mensen hoeven geen belachelijk lange tochten van 200 kilometer zoals ik te gaan maken, maar een verandering van inzicht en bewustwording zijn mooie doelen om naar toe te werken. En naast deze ambitieuze doelen vind ik het persoonlijk ook gewoon heerlijk om te fietsen, je hoofd leeg te maken of lekker te kletsen met een compagnon, een muziekje te luisteren, en te genieten van de ongebreidelde verscheidenheid van ons land.

Ik ben via verschillende media te volgen. Op mijn site, www.bramfietst.nl, staan de verslagen van alle fietstochten die ik heb gemaakt. Ik vind het leuk om te schrijven, dus de verslagen (zeker die van de laatste jaren) hebben een literair karakter. Op deze site staan ook alle foto’s van de plaatsnaambordjes van de reeds bezochte plaatsen, met overal een kort verhaaltje erbij. Ook ben ik via Facebook te volgen, namelijk op www.facebook.com/bramfietst. Als je deze pagina liket, word je door middel van korte verhaaltjes en leuke foto’s op de hoogte gehouden van mijn fietsavonturen.

Onlangs heb ik ook besloten een boek te gaan schrijven waarin ik over Bram Fietst vertel. Dit wordt geen opsomming van mijn fietsverslagen, maar meer een filosofische verhandeling van het verhaal achter Bram Fietst. De discussie rondom gemeentelijke en provinciale herindeling en milieubeleid zijn thema’s die terug zullen komen. En dit alles natuurlijk niet zonder een vleugje humor en vermelding van toponymische bijzonderheden, een andere passie van me. Het plan is om dit boek af te hebben zodra ik klaar ben met alle 12 de provincies op de fiets te bezoeken. Vooralsnog zal dit in het jaar 2019 zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF