Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Mini symposium: Natuurinclusieve landbouw

Mini symposium: Natuurinclusieve landbouw

Wanneer: Dinsdag 28 november 2017
Tijd: 16.00 – 18.00 uur, met soep, broodjes en inspiratie na afloop
Locatie: Clusius College in Hoorn – Blauwe Berg 1-a, 1625 Hoorn

Natuurinclusieve landbouw is een landbouw die rekening houdt met de natuur en het landschap, deze optimaal gebruikt voor de productie van vandaag en koestert voor later. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke plaagbestrijders uit een bloeiende akkerrand en op natuurlijke wijze investeren in een vruchtbare bodem. Dat kost tijd en geld, maar levert op termijn de boer en de natuur meer op. Het vraagt om verandering in de wijze waarop we naar natuur kijken en het verschilt per gebied en per boerderij wat er mogelijk is. Bij de één is dat nestruimte voor vogels in de stal, voor de ander is dat een bodem rijk aan biodiversiteit. Uiteindelijk moet dat leiden tot een landbouw die profiteert van de diensten van de natuur en tegelijk bijdraagt aan diezelfde natuur: in en om de stal, op de akker, in de wei en als onderdeel van het landschap.

Wat kan het u opleveren?

Op dinsdag 28 november bieden we tijdens een mini symposium akkerbouwers, bollen- en groentetelers, en andere geïnteresseerden inzicht en inspiratie op het gebied van natuurinclusieve Landbouw. Ook uw stagiair(e) is van harte welkom! Bovendien willen we graag van u horen hoe zij aankijken tegen de samenwerking tussen natuur en landbouw. En wat agrariërs nodig hebben om het natuurinclusieve boeren in Noord-Holland te versterken.

Wat is voor u belangrijk: een kruidenrijke akkerrand, kieviten en grutto’s in kruidenrijk grasland, slingerende paadjes om over te wandelen of koeien in de wei? En wat heeft u er als boer, burger, ondernemer of ambtenaar voor over om onze landbouw natuurinclusief te maken?

Programma

 • 16.00 uur: Living Lab Natuurinclusieve Landbouw Noord-Holland
  Sijas Akkerman, directeur Natuur & Milieufederatie Noord-Holland, interviewt Micha Lubbers, programmamanager Groen Kapitaal
 • 16.15 uur: Natuurinclusieve Landbouw, wat kan het u opleveren?
  Prof. Dr. Jan Willem Erisman, directeur Louis Bolk Instituut, presenteert de ins en outs van Natuurinclusieve Landbouw.
 • 16.45 uur: Living Lab Natuurinclusieve Landbouw in de praktijk
  Wybren van Stralen, projectleider Living Lab Natuurinclusieve Landbouw in Friesland, bespreekt interactief zijn ervaringen met het opzetten van het project met de deelnemers in de zaal.
 • 17.15 uur: Leeft natuurinclusieve landbouw bij de student van nu?Een docent van de opleiding ‘Plantenteelt’ van het Clusius College vertelt kort over zijn ervaringen.
 •  17.20 uur: Wat maakt een Living Lab Natuurinclusieve Landbouw in Noord-Holland tot een succes?

  – Interactieve discussie met de zaal
  – Conclusies door Lubbers en Akkerman

 • 17.45 uur: Vier agrariërs presenteren hun ervaringen met Natuurinclusieve Landbouw

Aanmelden

Groen Kapitaal ondersteunt het opzetten van het Living Lab

Groen Kapitaal gaat over het laten groeien en bloeien van planten- en diersoorten in Noord-Holland. Boven en onder de grond, in de weide van de boer, langs een weg en tussen de tegels bij uw huis. Natuur is belangrijk voor ons allemaal. Meer natuur bevordert de biodiversiteit (meer soorten dieren en planten) en is van grote waarde voor de samenleving: het maakt Noord-Holland een aantrekkelijke provincie om te wonen, werken en recreëren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF