Milieufederatie Noord Holland Samen voor een gezond en duurzaam Noord-Holland
Menu
Kenniscafé ‘Klimaatbestendig boeren’

Kenniscafé ‘Klimaatbestendig boeren’

Graag nodigen wij u uit voor het kenniscafé ‘Klimaatbestendig boeren’ op donderdag 15 november 2018.

De meeste graslanden hebben het afgelopen zomer zwaar te verduren gehad. Hoe kunnen we in de toekomst voorkomen dat de productie zodanig keldert in een droog of juist een extreem nat seizoen? In de workshop leert u hoe diversiteit in het grasland kan functioneren als buffer voor klimaatextremen waar we in de toekomst steeds vaker mee te maken zullen krijgen.

Living Lab Natuurinclusieve Landbouw

Dit kenniscafé is er één in een serie van drie. De andere kenniscafé’s gaan over ‘Levende Bodem’ en ‘High Tech en biodiversiteit’. De resultaten van de bijeenkomsten nemen we mee in een op te zetten Programma voor Natuurinclusieve Landbouw.

Hierin werken we samen met onder meer LTO Noord, de vier Noord-Hollandse Agrarische Natuurverenigingen, Greenport Noord-Holland Noord en Vereniging Bio NH.

Komt u ook? Meld u dan hier aan!

Locatie

Fam. Out
Oosterweg E 30
1481 AP Purmer

Programma

13.15 uur     Inloop – Met koffie en thee

13.30 uur     Presentatie en rondleiding Jan Out

Jan Out is melkveehouder in de Purmer. Afgelopen jaar heeft hij kruiden in zijn grasland ingezaaid en tot zijn verbazing heeft het grasland de droogte daardoor veel beter doorstaan dan bij naburige boeren. Hij is enthousiast over dit experiment en deelt graag zijn ervaringen.

14.15 uur     Presentatie Jan-Paul Wagenaar – adaptatie door diversiteit

Jan Paul Wagenaar is onderzoeker bij het Louis Bolk instituut en heeft veel ervaring met zowel onderzoek en praktijk op het gebied van graslanddiversiteit. Hij zal zijn kennis en ervaring delen om meer inzicht te krijgen in hoe u zelf aan de slag zou kunnen en waarvoor u dat nu eigenlijk doet.

15.00 uur     Brainstorm – met koffie en thee

In een geleide brainstormsessie met praktijkgerichte vragen brainstormen we in groepjes verder over vragen die u kunnen helpen om zelf aan de slag te gaan met diversiteit in het grasland. Ook kunt u ervaringen uitwisselen.

15.00 uur     Resultaten presenteren + vervolgstappen

15.30 uur     Borrel

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door Groen Kapitaal en de Provincie Noord-Holland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 

 

Nationale Postcode Loterij
CBF